Rana Plaza

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat het Rana Plaza complex in Bangladesh instortte, waarbij meer dan 1300 arbeiders om het leven kwamen. Tijdens de fashion revolution day wordt aandacht gevraagd voor de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.

fashrev2

Consumenten worden uitgedaagd aan merken de vraag te stellen ‘who made my clothes?’. Op social media delen consumenten massaal selfies met binnenstebuiten gekeerde kleding en de vraag #whomademyclothes:

fashrev

Steeds meer bewustzijn

Wij juichen deze ontwikkeling enorm toe. Het bewustzijn van de consument is de afgelopen jaren flink toegenomen, mede door campagnes als de Fashion Revolution Day. Er is nog een lange weg te gaan, want lang niet alle consumenten zetten hun ideeën over duurzame mode om in acties als ze in de winkel staan. Maar dat steeds meer consumenten stilstaan bij de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie is al een stap in de goede richting.

Wat kun jij doen?

Vorig jaar gaven we je al wat tips om duurzamer te kunnen winkelen. Moraal van het verhaal: shop met mate, en zorg goed voor je kleding. En blijf nieuwsgierig. Stel je favoriete merken vragen over hun productieproces. Het leuke is dat merken vaak maar al te graag antwoord geven en het zelf ook leuk vinden dat hun consumenten nieuwsgierig zijn!

Op de site van Fashion Revolution staat veel handige informatie, waaronder een boekje met tips en tricks voor een duurzame(re) kledingkast. En houd de Fair Wear Foundation, Made By en de Schone Kleren Campagne in de gaten als je dit een interessant onderwerp vindt. Ook Eco Age en Schuttelaar en Partners zijn organisaties die veel onderzoeksresultaten over dit onderwerp publiceren.

socialmedia_quotes_VivienneWestwood

#whomadeyourcloth?

De ramp in het Rana Plaza complex was voor mij het startpunt in mijn onderzoek naar productie van kleding en textiel, dat uiteindelijk leidde tot het starten van een weverij. In de maatschappelijke discussie die ontstond over de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie viel me op dat er bijna geen aandacht uitging naar de processen voorafgaand aan confectie. De arbeidsomstandigheden in confectie-ateliers zijn in veel gevallen erbarmelijk, maar hoe zou dat gesteld zijn in de weverijen en breifabrieken waar stof wordt geproduceerd? Ik stel voor dat we volgend jaar naast ‚Who made my clothes‘ onszelf ook de vraag gaan stellen ‚Who made my cloth (doek/stof)‘?.

imadeyourcloth

Ga jij meedoen aan de fashion revolution day? Laat het vooral weten als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, ik beantwoord ze graag!