Het is bijna kerst! Ik wens je ontzettend fijne dagen met lekker eten en veel gezelligheid met vrienden en familie toe. Vier je geen kerst, of heb je even zin in een momentje voor jezelf tijdens de drukke kerstdagen? Niets kan leuker zijn dan lekker op de bank kruipen met een kop thee en een goede film. Ben je Home Alone, The Holiday en Love Actually een beetje zat? Ik geef je vandaag een aantal tips voor leuke en interessante films over mode. Klik op ‚lees meer‘ voor een overzicht met mooie en interessante modefilms. 

Yves Saint Laurent (2014)

In deze film staat het leven van ontwerper Yves Saint Laurent centraal. Een carrière die startte als ontwerper bij Dior, waar hij na het overlijden van Christian Dior al snel creatief directeur werd. In 1961 start Saint Laurent samen met zijn partner Pierre Bergé zijn eigen modehuis. De rest is geschiedenis…

Coco avant Chanel

Een film over Coco Chanel, maar dan, zoals de titel al doet vermoeden, voordat zij een gevierd ontwerpster werd. In de film wordt het verhaal van Coco Chanel van haar jeugd als weesmeisje tot aan haar grote doorbraak als ontwerpster verteld. Of de film altijd even waarheidsgetrouw is is de vraag, maar het is een mooi verhaal over een interessante periode in de geschiedenis.

A single man

misschien een wat vreemde film in dit rijtje, omdat de film niet over mode gaat. Toch is deze film een aanrader voor modeliefhebbers. Niemand minder dan designer Tom Ford verzorgde de styling én regie van deze prachtfilm. Prachtige kostuums en hoornen brillen, en mooie 60’s jurken. En ook nog een mooie verhaallijn en Colin Firth in de hoofdrol. Wat wil een vrouw nog meer?

Valentino Last Emperor

Alweer een documentaire, dit keer over de Italiaanse ontwerper Valentino, die bekend staat om zijn iconische rode jurken. In de documentaire zijn Valentino en zijn vriend Giancarlo Giammetti aan het woord terwijl ze de collectie voor 2006 voorbereiden. Een collectie die, zo blijkt later, één van de laatste collecties van Valentino’s hand zal zijn, omdat hij snel daarna met pensioen gaat.

China Blue

Geen leuke film, maar wel een must-watch voor iedereen die meer wil weten over de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De documentaire volgt een zeventienjarige fabrieksarbeidster in China. Ze werkt zeven dagen per week voor 6 cent per uur voor een spijkerbroekenmerk. Het échte verhaal achter ‘Made in China’…

https://www.youtube.com/watch?v=5_Cba5qNNzk

Bill Cunningham New York

Bill Cunningham is één van de eerste streetstyle fotografen. En de meest aandoenlijke. De 85-jarige fotograaf van de New York Times mist geen enkele show tijdens de Fashion Weeks en zet iedereen die de rode loper betreedt op de foto. Als Anna Wintour zegt ‘We all get dressed for Bill’ heb je het wel gemaakt in de mode-industrie.

Veel kijkplezier!

*Dit artikel schreven we vorig jaar voor Trendy Twente