Een tijdje geleden werd ik gebeld door de redactrice van een televisieprogramma met de vraag of ik iemand kende die veel van textiel af wist, specifiek van textiel in Enschede.

Nou…op zich wel!

Nadat ik haar meer had verteld over mijn plannen werd een afspraak gemaakt om samen wat plaatsen in Enschede te bezoeken die belangrijk zijn geweest in de gloriedagen van de textielindustrie en meer specifiek, plekken die bij het starten van mijn eigen fabriek belangrijk zijn. Ik liet haar onder andere het Janninkcomplex (een oude textielfabriek die nu als appartementencomplex dient), Saxion/de Maere (de oude textielschool), museum Twentse Welle en A.C. Ter Kuile (een weverij waar binnenvoering wordt geweven) zien.

Een week later werd ik gebeld. De redactrice was heel enthousiast, en had dat in de redactievergadering blijkbaar goed over kunnen brengen, want ze wilden graag een draaidag met me inplannen. Ik kreeg nog wat tips voor mijn kledingkeuze in verband met de camera: beter geen zwart of streepjes. Gelukkig was ik daar allang uit, het werd natuurlijk mijn pitchjurk.

De draaidag was ontzettend leuk. We zijn met het team, onder leiding van presentator Herman Wegter, langs Twentse Welle geweest, waar ik weefles kreeg van Johan. Daarna brachten we een bezoek aan A.C. Ter Kuile, de weverij waar ik waarschijnlijk machines ga leasen.

3.draaidag

Het eindresultaat was afgelopen maandag te zien opNPO 2. Vanaf 1:20 komt het eerste deel van het item over Enschede Textielstad in beeld. Daarna moet je even doorspoelen naar 06:04 en 14:38.

Ik heb al heel veel leuke reacties op het programma ontvangen, en ben natuurlijk benieuwd wat jij ervan vindt!