Onderstaand artikel werd geschreven door Annemieke en is verschenen op Trendy Twente.

Gelukkig nieuw jaar! Heb jij ook al een lijstje met goede voornemens gemaakt? Vaker naar de sportschool, meer tijd voor jezelf nemen, gezonder eten?

Eén van mijn goede voornemens is om nog bewuster te consumeren. Na het instorten van het Rana Plaza complex in Bangladesh in 2013 besloot ik om een tijd niet meer te winkelen, en al mijn kleding zelf te maken. Tot nu toe is dat goed gegaan, ik heb al meer dan anderhalf jaar geen kleding gekocht. Ik zal daar binnenkort eens een blog aan wijden, want eigenlijk is dat niet shoppen me veel makkelijker afgegaan dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Maar daarover later meer.

Inmiddels merk ik dat mijn drukke werkschema ervoor zorgt dat ik (te) weinig tijd heb om zelf kleding te maken. Toen ik laatst een gat in mijn lievelingsbroek viel werd dit nog maar eens bevestigd: geen tijd om een nieuwe te maken en een zelfopgelegd verbod om een nieuwe broek te kopen. Wat doe je dan?

Minder streng

Misschien is het tijd om iets minder streng te zijn voor mezelf en een paar basics die ik nog niet zelf kan maken te kopen. Dat is best een stap, want wat koop je na anderhalf jaar, en is dat het echt waard? Daarom vind ik het in ieder geval belangrijk dat de kleding die ik straks misschien aanschaf onder goede omstandigheden is geproduceerd. Ik besloot op onderzoek uit te gaan. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe zie je als consument of je kleding goed geproduceerd is? Ik geef een aantal tips:

Prijs is geen indicator

De prijs van een kledingstuk zegt lang niet altijd iets over de kwaliteit ervan, en al helemaal niet over de omstandigheden waaronder het gemaakt is. Er zijn natuurlijk een heleboel fijne merken die wel op een voor mens en milieu prettige manier produceren (Studio Jux, Everlane en Armed Angels bijvoorbeeld). Maar er is helaas genoeg ‘couture’ die door kinderhanden in elkaar wordt gezet. Hoe zit dat met de merken waar jij van koopt? RankaBrand is een handige site waarop je kunt vergelijken hoe duurzaam bepaalde merken zijn.

Duurzaam is niet duur

Duurzaam geproduceerde kleding hoeft echt niet duur te zijn. Er zijn genoeg leuke duurzame merken waar je voor niet al te veel geld leuke kleding kunt vinden. Ook een optie: koop eens tweedehands kleding. Of ruil kleiding met vriendinnen. En ga eens na hoevel goedkope shirtjes van H&M of Primark er in je kast hangen. Voor dat bedrag kun je waarschijnlijk ook één goed shirt kopen dat echt bij je past en op een goede manier gemaakt is. De Talking Dress Shopgids van Marieke Eyskoot geeft goede tips voor het samenstellen van een duurzame garderobe.

Stem met je portemonnee

Als consument kun je wel degelijk invloed uitoefenen op de modeindustrie. Door te stemmen bijvoorbeeld. Met je portemonnee. Iedere aankoop is een stem voor of tegen het huidige systeem. En dat kan óók bij de grote ketens. Koop bijvoorbeeld eens bij ketens die zich aan hebben gesloten bij de Fair Wear Foundation. Dat betekent niet dat deze ketens al 100% ‘goed’ produceren, maar je kunt op die manier wel een beetje aangeven dat jouw voorkeur uitgaat naar goed geproduceerde kleding.

Shop bewuster

Shoppen is heerlijk, en het is fantastisch om een mooie jurk in je kast te hebben hangen. Ik ben de eerste om toe te geven dat kleding behoorlijk kan bijdragen aan je zelfvertrouwen, en één van de makkelijkste manieren is om aan de buitenwereld zichtbaar te maken wie je bent. Maar hoeveel little black dresses heb je écht nodig? Als je er uit bent wat jouw signature style is hoef je op een gegeven moment echt niet meer 100 jurkjes aan te schaffen en zul je merken dat je blijer bent met een paar exemplaren waarin je er echt geweldig uitziet. Ik vind de ‘5 piece French Wardrobe’-methode hier altijd goed bij helpen. Deze methode gaat ervan uit dat je een aantal basics in je kast hebt hangen en per seizoen niet meer dan 5 trendy items daarbij aanschaft. Op die manier koop je alleen maar dingen waar je écht blij mee bent en kun je daar ook wat meer aan uitgeven als je wilt. Zo kun je jezelf toch lekker te buiten gaan in bijvoorbeeld één van de Trendy Twentse winkels uit onze shopgids.